Restauratie gestart
Dit artikel wordt regelmatig bijgewerkt.
Vanaf 19 augustus 2014 zijn er activiteiten op de koorzolder.
Er is een rolsteiger geplaatst welke reeds is gebruikt om het loszittende salpeter van de muur te borstelen. (Helaas zal het salpeter wat in de stenen zit altijd zichtbaar blijven en mogelijk weer terug komen). Zoals jullie weten zal boven de orgelkasten, tegen het ruien van salpeter, panelen tegen het gewelf aangebracht worden. De panelen zijn klaar en Koos de Oudsten en Wim Strien zijn bereid gevonden om die panelen aan te brengen. Deze starten daarmee dinsdag 02 september a.s.
Tevens zal er maandag 1 september gestart worden met het terug plaatsen van het glas-in lood in het rozet op de koorzolder. De werkzaamheden betreffend de renovatie van het orgel vorderen gestaag. Naar verwachting kunnen ze begin/half september beginnen met schoonmaken en daarna het orgel weer opbouwen. Naar verwachting duurt dit 3 á 4 weken.
Cees van Kooten
• Voor meer foto's van René Overbeek klik hier.
• Voor foto's van adviseur Ton van Eck klik hier.
Gerard Wiltenburg en Piet van Kats op de steigers.
Schoonmaken van de achterwand op de koorzolder.
Op 19 augustus is door een groep vrijwilligers begonnen met het schoonborstelen van de achterwand. Er werd flink geborsteld en geschuurd.Roosvenster
Op maandag 1 september is begonnen met het terugplaatsen van het glas-in-lood in het roosvenster.
Dit wordt gedaan door glas-in-lood atelier "Domstad".
Van de glas-in-lood segmenten was het kapotte glas vervangen.
Na het terugzetten komt er weer voorzetglas aan de buitenkant. Hoe groot dat moet worden kon overgenomen worden van mallen die ter plekke werden gemaakt.
Jan van Kats en Gerard Vendrig geven de panelen aan.
Panelen plaatsen
Op 3 september is begonnen met het plaatsen van de panelen ter bescherming van het orgel. Binnenkort wordt ook het orgel terug geplaatst. Het was nog niet zo eenvoudig om de panelen te plaatsen. Een nauwkeurig karwei. De panelen hebben een mooie kleurlaag gekregen die mooi bij de kleur van de wand past. Deze laag hebben ze gehad bij de firma Faay.
De panelen zijn gesponsord door de firma Faay.
De werkzaamheden worden gesponsord door de vrijwilligers.
Het orgel is terug
8 oktober 2014
Iets later dan gepland is vorige week het orgel in onderdelen terug gekomen na een grondige reiniging en inspectie. Dat gebeurde bij de firma "Adema" in Hillegom. Het bedrijf dat het orgel bij de bouw van de kerk gebouwd had. Kwetsbare onderdelen waren in wollen dekens verpakt. Het opbouwen kon weer beginnen.
Het opbouwen is begonnen.
Detail van de luchtkanalen met de relais. De scheuren lopen in de lengterichting.
Tegenvaller
8 oktober 2014
Op maandag 6 oktober werd een tegenvaller geconstateerd.
Er bleken scheuren te zitten in de verdeelkanalen met de relais die de luchtstromen regelen.
Dit heeft weer gevolgen voor de uiteindelijke tonen.
Hier was niet op gerekend en om dit te repareren zijn extra kosten gemoeid. Direct werden Kees Overbeek en Hans van Niekerk opgetrommeld. Die gingen aan tafel zitten met orgeladviseur Ton van Eck en Ronald van Bakel van het orgelbedrijf om er uit te komen.
Het afstemmen van de toonhoogte en de klankkleur.
Afstemmen
5 november 2014
Het terugplaatsen van de orgelpijpen is begonnen. Een nauwkeurige klus. De toonhoogte en de klankkleur die bij de pijpen hoort moet opnieuw afgestemd worden.
Offerte fase 2
5 november 2014
Op 5 november is glas-in-lood-atelier Domstad begonnen met het maken van een offerte voor de restauratie van de 7 ramen boven het altaar (de voorstellingen van de sacramenten). Hiervoor moest eerst gekeken worden hoe de staat van de ramen nu is.
Allereerst werd het acrylglas aan de buitenkant verwijderd. Dat bleek een slechte invloed gehad te hebben op de ijzeren sponningen. Omdat het vocht (condens) niet goed weg kon door gebrek aan ventilatie heeft dat ingewerkt op de ijzeren delen. Die waren flink weggeroest. Gelukkig bleken de horizontale steunijzers nog in redelijke staat te zijn.
De bedoeling is dat het glas schoongemaakt wordt en waar nodig gerepareerd en er komen nieuwe sponningen van messing. Daarna komt aan de buitenkant een voorzetglas wat wel de mogelijkheid biedt om te ventileren.
De laatste loodjes
11 november 2014
Op 11 november zijn de laatste orgelpijpen aangevoerd, geplaatst en afgestemd. Een nauwkeurige klus. Dit werd gedaan door de vakkundige mensen van orgelbedrijf "Adema".
De vloer van de koorzolder
17 november 2014
Op 17 november zijn er vloerplaten gelegd op de planken op de koorzolder. Door koorleden van St Caecilia, Koos en Wim, tevens bekwame vakmensen, samen met Kees (Stichting vrienden van de Heilige Jacobuskerk Cabauw) die de nodige hand en spandiensten verleende, werden de voerplaten vakkundig gelegd. Dat werd een mooie egale ondergrond om vloerbedekking op te leggen. Welke was op dat moment nog niet bekend.
Einde van fase 1
4 december 2014
Op 4 december was de oplevering van de restauratie van het orgel. Hierbij waren aanwezig 2 mensen van het orgelbouwbedrijf, organiste Adriana van Beek, bestuursleden van de vriendenstichting, adviseur Ton van Eck en koster John de Keijzer. Alles werd nog even nagelopen. Er werd gekeken of alles werkt zoals het behoort.
Er volgde nog een officieel gedeelte in de pastorie.