Afdrukken

Een uniek en geslaagd concert

Jacobus concert004De H. Jacobuskerk was voor deze avond in een bijzonder jasje gestoken. Door maar liefst 80 lampen werden de gewelven binnenin de kerk in allerlei kleuren verlicht waardoor een sprookjesachtige sfeer en adembenemend schouwspel ontstond. Van buitenaf werden de glas-in-lood ramen verlicht zodat te zien was hoe mooi deze ramen eigenlijk zijn. Tevens de entree was theatraal aangekleed en werden de bezoekers netjes met een zaklampje naar hun plek gewezen, een bijzondere avond was begonnen.

Om 20.00 uur startte het concert met een Gregoriaans koor die a capella een liturgisch Paasgezang ten gehore brachten op een plateau dat langzaam de kerk werd binnen getrokken. Dit werd gevolgd door het dames- en herenkoor onder leiding van Hendrik Vonk die vanaf de koorzolder de kerk vulden met klanken van onder andere het Hallelujah van G.F. Händel en King All Glorious. Ook Simply Joy onder leiding van Annemiek van Beek lieten zich van hun beste kant zien met top 40 nummers van onder andere U2 en Alexis Jordan. In de pauze werden unieke beelden van de kerk, gemaakt met onder andere een drone, getoond.

Uniek deze avond was het optreden van internationaal gewaardeerde organist Ton van Eck die alle registers opentrok uit het net gerestaureerde orgel middels het spelen van het stuk Fiesta van Emma Lou Diemer. Daarnaast bracht het dames- en herenkoor een Spaanse volksmis ten gehore genaamd Misa Criolla: een achttien minuten durend stuk met vrolijke klanken en prachtige solo's gezongen door Hendrik Vonk. Als afsluiter werd door de drie koren Oh Happy Day gezongen waarbij als klapper van de avond confetti uit het platfond van de kerk werd geschoten met een uitbundige staande ovatie als gevolg.

Vieren van renovatie
Aanleiding van het concert was het vieren van de renovatie van het orgel en om een aftrap te geven voor het volgende restauratieproject: de glas-in-lood ramen. Een groots project waar veel geld voor nodig is. Uiteindelijk is tijdens deze avond bijna 3000 euro opgehaald. Een mooie start voor de restauratie van de vele glas-in-lood ramen die de kerk beschikt.

Coraline Mulder
(Namens Kubus Cabauw)


De video (10 min) met de dronebeelden, klik hier.
Een videopresentatie (18 min) van de hoogtepunten, klik hier.